Naturetty blogs: Izvēlies dabiskas alternatīvas mikroviļņu krāsnij, kas neietekmēs sildīto pārtikas produktu uzturvērtību, kā arī neveicinās sirds un asinsrites darbību traucējumus.

5 iemesli, kādēļ Tev NAV nepieciešama mikroviļņu krāsns

0 comments

Mikroviļņu krāsns 65 gadu vēsturē ir kļuvusi par vienu no populārākajām sadzīves elektroierīcēm un ir sastopama gandrīz katrā mājā. Miljoniem cilvēku atkausē, silda un vāra dažādus produktus ar īpaši augstas frekvences viļņiem. Tomēr ne visi ir apzinājušies, cik liela var būt šīs ierīces ietekme uz mūsu ēdienu un arī veselību.


Kāda ir atšķirība starp ēdiena sildīšanu uz plīts un mikroviļnu krāsnī?

 

Lai gan ēdiena sildīšana uz plīts un mikroviļņu krāsnī veic vienādu funkciju ar mērķi sasildīt ēdienu, starp abām metodēm patiešām ir būtiskas atšķirības, jo īpaši attiecībā uz to, kā tās ietekmē ēdiena ķīmisko sastāvu.

Mikroviļņu krāsnis izmanto elektromagnētisko starojumu, lai uzsildītu pārtiku, izraisot ūdens molekulu vibrāciju pārtikā, radot siltumu. Šis process ir pazīstams kā dielektriskā sildīšana. Straujais un intensīvais karsēšanas process, var izraisīt izteiktākas ķīmiskās izmaiņas ēdiena sastāvā, salīdzinot ar sildīšanu uz plīts virsmas. 


“Nav noslēpums, ka mikroviļņu krāsns var izraisīt noteiktu uzturvielu, piemēram, vitamīnu, sadalīšanos, kā arī var ietekmēt ēdiena tekstūru un garšu.”


Ēdiena sildīšana uz plīts parasti ietver tiešu ēdiena saskari ar siltuma avotu, piemēram, gāzes liesmu vai elektrisko spoli, nodrošinot, ka ēdiens tiek sasildīts pakāpeniski. Šī sildīšanas metode ļauj precīzāk kontrolēt temperatūru un gatavošanas procesu, salīdzinot ar mikroviļņu krāsni. Lai gan arī plīts sildīšana var izraisīt ķīmiskas izmaiņas ēdiena sastāvā, piemēram, karamelizāciju, šīs izmaiņas parasti ir vairāk kontrolētas un paredzamas salīdzinājumā ar mikroviļņu krāsni.


Pieci iemesli, kāpēc nopietni jāapsver, vai mikroviļņu krāsns ir tiešam tik nepieciešama?

 

1. Mikroviļņu krāsnī sildot ēdienu, tas zaudē daļu savas uzturvērtības

Pārtika, kas ātri uzsildīta mikroviļņu krāsnī, zaudē uzturvērtību. Mikroviļņu krāsns darbojas, izstarojot augstas frekvences, sildot produktus ar berzes spēku, bet tas ne tikai padara produktus karstus, bet arīdzan maina to struktūru molekulārā līmenī!

 

2. Sildot gaļu un pienu mikroviļņu krāsnī, Tu vari iznīcināt noderīgus uztura elementus, piemēram, B12 vitamīnu

Populāra amerikāņu zinātniskajā žurnālā tika apkopots pētījums, kura mērķis bija noteikt, kas notiek ar B12 vitamīnu, ja pārtika, kas to satur, tiek uzsildīta mikroviļņu krāsnī. Zinātnieku atklājumi nepatīkami pārsteidza mikroviļņu plīts cienītājus, jo izradījās, ka cūkgaļa un liellopu gaļa zaudē B12 vitamīnu, ja to gatavo mikroviļņu krāsnī. Līdz 40% vitamīna vienkārši izzūd, un tas, kas paliek produktā, uzsūcas slikti. Tāpat ir ļoti kaitīgi sildīt mikroviļņu krāsnī pienu. Tikai trīsdesmit sekundēs šāds veselīgs produkts, ko bieži dod maziem bērniem, zaudē lizocīmu – svarīgu antibakteriālu elementu.

 

3. Mikroviļņu krāsns izmantošana var izraisīt kaitīgu vielu absorbciju pārtikā, kas var izraisīt onkoloģijas attīstību

Daudzi silda pārtiku mikroviļņu krāsnī un pārsvarā izmanto plastmasas traukus. Tikmēr paaugstinātā temperatūrā plastmasa nodod daļu kaitīgo vielu pārtikai. Benzols, toluols, ksilols un pat polietilēns ir tikai neliels vielu saraksts, kas nonāk Tava ķermenī, ēdot pārtiku, kas uzkarsēta plastmasas traukā vai iepakojumā mikroviļņu krāsnī.

 

4. Daži pētījumi liecina, ka mikroviļņu krāsns var negatīvi ietekmēt asins šūnas un holesterīna līmeni 

Kanādas zinātniece Magda Havesa veica eksperimentu, lai atklātu, kā mikroviļņu krāsns viļņi ietekmē sirds un asinsrites sistēmas darbību. Brīvprātīgie ilgu laiku atradās šīs sadzīves tehnikas tuvumā. Eksperimenta beigās tika konstatēts, ka viņu ķermenī strauji samazinājies labvēlīgais holesterīns un asins šūnu skaits.

 

5. Pētījumi ir norādījuši, ka mikroviļņu krāsns var traucēt sirds ritmu un izraisīt sirdsdarbības problēmas

Dr. Magda Havas arī secinājusi, ka mikroviļņu stari ir kaitīgi cilvēka sirdsdarbībai, jo var rasties šādi simptomi kā asas sāpes sirds rajonā un citi sirdsdarbības traucējumi. Ja Tu bieži izmanto mikroviļņu krāsni un pamani šos simptomus, iespējams, ka vainīga ir mikroviļņu krāsns.


Kādas ir alternatīvas, ar ko sasildīt ēdienu?

Pēc uzsildīšanas mikroviļņu krāsnī ēdiens kļūst mazāk vērtīgs, ne tik garšīgs un var pat ietekmēt mūsu organisma veselību. Kā tad uzsildīt ēdienu, netērējot tam vairāk laika?

Sildīšana pannā vai katliņā uz plīts. Šī alternatīva prasa nedaudz ilgāku laiku, kamēr ēdiens sasilst, un pēc lietošanas trauki ir saudzīgi jānomazgā, kas prasa papildu laiku un resursus, tomēr, sildot ēdienu uz pannas vai katliņā, Tu vari saglabāt ēdiena garšu un tā uzturvielas. 

Multivārāmie katli var būt labs mikroviļņu krāsns aizstājējs. Tajos var gatavot jebko - vārīt graudaugus un zupas, gatavot gaļu, cept miltu izstrādājumus utt. Multivārāmo katlu darbības princips ir ārkārtīgi vienkāršs - to gatavošanas trauka apakšā ir sildītājs, pateicoties tam, produktus var vārīt, cept, sautēt utt. Daudziem modeļiem ir gatavas maltītes uzsildīšanas funkcija, kas savu uzdevumu veic vienkārši un ātri, bet saudzīgi.

Karstā gaisa friteri. Šajā ēdiena gatavošanas un arī uzsildīšanas ierīcē tiek izmantots sildelements un ventilators, kas rada karstā gaisa cirkulāciju ap ēdienu. Ātrā karstā gaisa cirkulācija rada konvekcijas efektu, kas palīdz novērst karsto punktu rašanos un nodrošina vienmērīgu sildīšanas rezultātu, tādējādi iegūstot kraukšķīgu ēdiena ārpusi un maigu iekšpusi. 


Daudzās mājsaimniecībās ir mikroviļņu krāsnis, taču ir pietiekami daudz alternatīvu elektroierīču ar kurām var tik pat lieliski sasildīt ēdienu, ka bez mikroviļņu krāsns varētu iztikt. Pamēģini un sāc mainīt savu dzīvesveidu - vienu nedēļu centies neizmantot ēdiena sildīšanai mikroviļņu krāsni! Visai iespējams drīz vien Tu sajutīsi, ka esi enerģiskāks un stresa līmenis vairs nav tiks augsts. Tavs ķermenis attīrīsies, un Tavs miegs kļūs kvalitatīvāks. Un tas viss ir iespējams, ja turpmāk izvēlēsies labvēlīgu produktu uzsildīšanas veidu bez mikroviļņu krāsns!



More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment