Ekomarķējums – kā atšķirt īsto no mārketinga trika?

Ekomarķējums – kā atšķirt īsto no mārketinga trika?

0 comments

Vai ir gadījies nopirkt šampūnu, kas viltīgi iepakots zaļā pudelītē un kura etiķete skandina “dabisks”, liekot Tev domāt, ka tas ir 100% dabisks eko produkts? Atceries – ne viss, kas ir zaļā krāsā, ir ekoloģisks. Tev noteikti var rasties jautājums – kā atšķirt maldinošo eko no tiešām ekoloģiski sertificēta pārtikas vai skaistumkopšanas produkta? Lai kontrolētu šo jautājumu, ir radīts ekomarķējums, kas garantē, ka produkts atbilst visiem eko sertifikāta iegūšanas kritērijiem.

Kas ir ekomarķējums?

Ekomarķējums ir simbols uz ekoloģiski sertificēta produkta iepakojuma, kas garantē, ka tas ir ražots no dabai draudzīgiem izejmateriāliem un ar videi nekaitīgām ražošanas metodēm. Produkti ar ekomarķējumu nedrīkst saturēt videi un veselībai kaitīgas izejvielas, piemēram, tādus toksiskus konservantus, kas izdala formaldehīdu – iespējamu vēža izraisītāju.

Ekomarķējums katram produktam tiek piešķirts uz noteiktu laiku, kas nozīmē, ka ražošanas procesi ir pastāvīgi jākontrolē, lai ik gadu izturētu pārbaudi un saglabātu eko sertifikātu. Ja tie vairs neatbilst eko sertifikāta iegūšanas vai saglabāšanas kritērijiem, tad marķējums tiek anulēts. Ne velti par eko sertifikātu nereti saka, ka “šo sertifikātu ir grūti iegūt, bet vienkārši pazaudēt”.

Kā izskatās ekomarķējums?

Pastāv dažādi ekomarķējumi, kur katram ir savi iegūšanas kritēriji dažādām produktu kategorijām – pārtikai, sadzīves ķīmijai, kosmētikai u.tml. Katrs ekomarķējums izskatās citādāk, un tam nav obligāti jābūt zaļā krāsā. Lasi tālāk, lai iepazītos ar ekomarķējumu dažādību!

Populārākie ekomarķējumi Latvijā

 

ES bioloģiskās lauksaimniecības marķējums
Garantē, ka vismaz 95% no produkta sastāvdaļām ražotas bioloģiskā lauksaimniecībā. Bioloģiska pārtika nedrīkst saturēt pesticīdu atliekvielas un ĢMO (ģenētiski modificēti organismi), kā arī jāievēro augsti dzīvnieku labturības principi.

Latvijas eko produkts
Ekomarķējums pieder Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības asociācijai, un garantē, ka produkts ražots no ekoloģiskām izejvielām. 

Ekopuķīte
Eiropas Savienības oficiālais vides marķējums, kas palīdz atšķirt videi draudzīgas preces un pakalpojumus. Sastopams uz tīrīšanas līdzekļiem, krāsām un lakām, ziepēm un šampūniem, papīra izstrādājumiem (tualetes papīra, salvetēm, cepampapīra u.c.).

Ziemeļvalstu gulbis
Ziemeļvalstu ekomarķējums, kas garantē, ka produkts ražots, ievērojot videi draudzīgas ražošanas metodes. Sastopams uz baterijām, sadzīves ķīmijas, kosmētikas līdzekļiem, papīra izstrādājumiem.

 

ECOCERT
Francijas eko sertifikāts, kas garantē, ka vismaz 95% no produkta sastāvdaļām ir ekoloģiski tīras, nesatur ĢMO, naftas produktus, parabēnus, fenoksietanolu, ķīmiskās krāsvielas un smaržas. Šo simbolu atradīsi uz skaistumkopšanas un sadzīves ķīmijas produktiem.

 

Zilais eņģelis
Viens no vecākajiem ekomarķējumiem, kas tiek uzskatīts arī par vienu no pasaulē vislabāk izstrādātajiem marķējumiem, balstoties uz saņemšanas kritērijiem. Šo Vācijas marķējumu var ieraudzīt uz papīra izstrādājumiem, krāsām un lakām, elektroprecēm, lamināta un citiem apdares materiāliem.

 

Nesajauc – šie NAV ekomarķējumi

Ekomarķējums norāda, ka gan produkta sastāvā, gan tā ražošanas procesos netiek izmantotas videi kaitīgas vielas, taču citi sertifikāti un marķējumi var norādīt, piemēram, tikai par preces ražošanas metodēm, kas negarantē, ka viss produkts ir ekoloģisks.

 

Zaļā karotīte
Šis marķējums ir nacionālā pārtikas kvalitātes zīme, kas norāda, ka ražotā produkcija atbilst paaugstinātas kvalitātes prasībām. To piešķir produktiem, kuri satur vismaz 75% sastāvdaļas no ES dalībvalsts vai reģiona.

Zaļais punkts
Norāda, ka iepakojuma ražotājs vai preces izplatītājs ir samaksājis par iepakojuma otrreizēju pārstrādi. Zaļais punkts garantē, ka uzņēmums nodarbojas ar atkritumu šķirošanu.

 

Starptautiskais otrreizējās pārstrādes simbols
Norāda, ka preci ir iespējams pārstrādāt otrreiz, vai arī prece un tās iepakojums daļēji vai pilnīgi ražots no otrreizēji pārstrādātām izejvielām.

 

 

Motivācija iegādāties ekoloģiskus produktus, var būt dažāda, taču jebkurā gadījumā, izvēloties videi draudzīgus produktus, Tu dod labumu gan savai veselībai, gan videi apkārt. Svarīgi ir palikt vērīgam un neuzķerties uz maldinošiem mārketinga trikiem. Nākamajā reizē, kad Tavā iepirkumu sarakstā būs iekļauta arī ekoloģiska kosmētika vai citi eko produkti, neaizmirsti ieskatīties produkta etiķetē un sameklēt kādu no ekomarķējumiem uz tās! Ja vēlies ietaupīt laiku produktu marķējuma izpētē, vienmēr vari paļauties uz Naturetty produktu klāstu, kurā atradīsi 100% dabisku kosmētiku, ekoloģiskas preces mājai un zero waste preces.



More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment