Naturetty blogs: ekoloģiski, videi draudzīgi kosmētikas līdzekļi stikla pudelītēs ar papīra etiķetēm un 100% dabisku sastāvu

Kam jāpievērš uzmanība kosmētikas produkta iepakojumā?

0 comments

Izvēloties kosmētikas līdzekļus arvien biežāk izvērtējam sastāvu un cenšamies dot priekšroku dabiskai un organiskai kosmētikai, tāpat arī bieži aizmirstam, ka produkta labās īpašības aizsargā tieši kosmētikas produkta iepakojums. Šī iemesla dēļ ir pienācis laiks domāt ne tikai par organiskas kosmētikas izvēli, bet arī to, kādā iepakojumā to iegādājamies. Kāds tad ir labs kosmētikas līdzekļu iepakojums un kam jāpievērš uzmanība? Noskaidro to šajā rakstā!

Kādēļ ir svarīgi pievērst uzmanības kosmētikas produktu iepakojumam? 

Ikviens kosmētikas līdzeklis pamatā ir ķīmisko vielu maisījums

Ikviens kosmētikas līdzeklis ir ķīmisko vielu maisījums. Patērētājam ir jāsaprot, ka iepakojums primāri rūpējas par drošību un produkta kvalitāti.

Produkta iepakojuma pirmajai atvēršanas reizei ir liela nozīme, jo tieši tajā mirklī sākas drošas produkta lietošanas laiks. Tieši tas ir iemesls, kādēļ atbildīgi kosmētikas produktu ražotāji saviem produktiem nodrošina testerus, tādējādi gan nelaupot pircējam iespēju izmēģināt līdzekli, gan rūpējoties produkta kvalitāti un drošību. 

Brīdī, kad kosmētikas līdzeklis saskaras ar gaisu, tas sāk zaudēt savas labās īpašības. Šis periods parasti gan atkarīgs no konkrētā produkta, tādēļ arī derīguma termiņi kosmētikai atšķiras. 

Iepakojums tiek pielāgots produkta sastāvdaļām

Ražotājs ir atbildīgs par to, lai produkta iepakojums būtu atbilstošs produkta saturam, un patērētājam būtu par to jāpārliecinās, tā kā atsevišķos gadījumos ir pat noteiktas prasības, kādi iepakojumi nedrīkst būt izmantoti pie konkrētām sastāvdaļām produkta sastāvā. Tas gan ir vairāk saistīts ar iepakojuma veidu, nevis paša materiāla izvēli, kas atsevišķi netiek reglamentēta.

Iepakojums satur informāciju par kosmētikas produktu

Lai gan dažos gadījumos produktam var tikt pievienota lietošanas instrukcija, kurā būs ietverta ne tikai informācija par tā sastāvdaļām, bet gan arī papildu saturs, lielākoties ražotāji svarīgāko informāciju norāda tieši uz produkta ārējā iepakojuma. Tādējādi varam secināt, ka pievērst uzmanību produkta iepakojumam ir arī labs paradums, ko vērts piekopt.

Kosmētikas produktu iepakojuma slāņi

Runājot par kosmētikas produkta iepakojumu, jādomā par trīs dažādiem slāņiem vienam produktam: 

Ārējais iepakojums

Šis iepakojuma veids paredzēts produktu transportēšanai vai uzglabāšanai (lielākoties tas attiecas uz vairumtirgotājiem, kas saņem produktu vairumā). Iepakojums tiek izvēlēts tā, lai produkts tiktu nogādāts galamērķi un/vai uzglabāts droši un bez bojājumiem, kā arī, ja nepieciešams – lai nodrošinātu īpašu, kosmētikas produktam nepieciešamo uzglabāšanas apstākļu ievērošanu.

Iekšējais iepakojums

Starp šo slāni un produkta galējo iepakojuma nav nekā cita. Šo slāni pārdevējs izmanto prezentreklāmas izvietošanai vai piedāvā pircējam iespēju noformēt produktu kā dāvanu. 

Kosmētikas līdzekļa/produkta iepakojums

Šis iepakojuma slānis satur pašu kosmētikas līdzekli, kā arī primāri rūpējas par to, lai līdzeklis uzglabājas tam atbilstošos apstākļos. 

Kamēr iepriekšējie divi slāņi ir diez ko elastīgi izvēles ziņā, līdzekļa iepakojums ir tiešā veidā atkarīgs no saturošā produkta. 

Kosmētikas produkta iepakojums un tā veidi 

Konteinera tipa trauki

Konteintera tipa trauki jeb burciņas ir visbiežāk piemērotas ādas kopšanas kosmētikai, piemēram, sejas skrubjiem, maskām, dienas vai nakts krēmiem. 

Salīdzinoši bieži ražotāji izvēlas kosmētikas iepakojuma burciņas tieši ar dubultsienu, lai nodrošinātu produktam atbilstošus uzglabāšanas apstākļus, kā arī ilgāku kosmētikas derīguma termiņu. 

Kosmētikas pudeles un tūbiņas

Kosmētikas pudeles veidi variē, atkarībā no produkta dozēšanas veida. 

Piemēram, pudeles ar izsmidzināmo uzgali būs paredzētas smaržām, savukārt pudeles ar losjona tipa sūkni – ķermeņa losjoniem, dušas želejām, sejas mazgāšanas līdzekļiem vai serumiem. Tāpat tirgū ir arī standarta pudeles, kas tiek izmantotas kosmētikas noņemšanas līdzekļu vai toniku iepildīšanai. 

Runājot par tūbiņām, šo iepakojuma veidu bieži vien mēdz papildināt ar rullīša tipa uzgali, jo tās ir paredzētas, piemēram, lūpu balzāmiem, eļļas maisījumiem vai dezodarantiem. 

Attiecībā uz visiem kosmētikas līdzekļa iepakojuma veidiem, nav noteikts, ka ap kosmētikas līdzekļa iepakojumu jābūt drošības plēvei, vai trauka/konteinera virspuse jānoklāj ar kādu aizsargmateriālu. 

Tomēr jāatzīst, atbildīgi ražotāji parasti pievieno gan aizsargmenbrānas ar produktu uzpildītajiem traukiem, gan drošības uzlīmes uz visu iepakojuma slāņu kastītēm. Tiesa, lielākoties šiem uzņēmumiem ir savi veikali, kur darbību stingri uzrauga – nosaka gan vēlamo gaisa temperatūru, gan mitrumu, arī pārdevēji uzmana, lai produktus pirms iegādes neatver (tam ir paredzēti testeri). 

Kāds ir labs kosmētikas produkta iepakojums? 

Labs iepakojums palīdz aizsargāt kosmētikas produktu, saglabājot to ilgāk derīgu lietošanai

Parasti produktu bojāšanos veicina gaisa, gaismas un temperatūras izmaiņas, un no šīm ārējās vides ietekmēm produktus labi pasargā plastmasas, stikla vai metāla iepakojums. 

Galvenais, ko izvēlētājam materiālam jānodrošina:

  • aizsardzību no tiešiem saules stariem;
  • hermētiski noslēgtu telpu, lai produktā netiek ielaists gaiss. 

Liela nozīme arī tam, lai produkta pildīšana notiek slēgtā un sterilā vidē, pasargājot to no dažādiem mikroorganismiem. 

Labs kosmētikas produkta iepakojums pilda savas funkcijas

Lai gan iepakojums primāri paredzēts produkta aizsardzībai no ārējās vides ietekmei un uzglabāšanai, mums kā patērētājiem tomēr svarīgi, lai iepakojums vienlaikus apgrūtina produkta lietošanu. 

Kosmētikas produkta iepakojumam ir jābūt izveidotam tā, lai tas atbilst produkta tipam – noteikti daudzi piekritīs, ka smaržas, kas pildītas pudelē ar losjona tipa uzgali, nebūs nedz ērta, nedz praktiska kombinācija.

Labs kosmētikas produkta iepakojums ir vizuāli pievilcīgs un būtisku informāciju saturošs

Svarīgi, lai produkta iepakojums ataino pašu produkta būtību vai tā īpašības, kā arī satur svarīgu informāciju, piemēram, produkta sastāvdaļu sarakstu un informāciju par ražotāju. 

Tā kā prasības attiecībā uz informāciju ir diez ko skrupulozas, liela nozīme arī tam, lai dizainiski šī informācija tiek izkārtota ne tikai pārredzamā un vizuāli pievilcīgā veidā, bet gan arī pēc iespējas vairāk atbilst realitātei. 

Labs iepakojums ir ērts pārnēsāšanai un uzglabāšanai

Lielu daļu kosmētikas līdzekļu esam iecerējuši izmantot ne tikai mājas apstākļos, bet gan arī darbā, pa ceļam uz to vai citās ikdienas gaitās, kas nereti ir ļoti steidzīgas. 

Labs kosmētikas produkta iepakojums būs paredzēts lietošanai konkrētos apstākļos – lielāks iepakojums lietojumam mājās, savukārt kompaktāks – arī līdzņemšanai. Kā piemēru varam minēt lūpu balzamu, kā iepakojums pilnībā atbilst patērētāju prasībām lietot tos ik uz soļa. 

Labs kosmētikas produkta iepakojums ir videi draudzīgs

Runājot par produktu saturošā iepakojuma materiāliem, ražotāji visbiežāk dod priekšroku plastmasai, stiklam vai metālam.  Tomēr arī izdzirdot vārdu ‘’plastmasa’’, ne vienmēr vajag baidīties. 

Piemēram, otrreizējas pārstrādes (PCR) plastmasa ir izejmateriāls, kas jau eksistē un nerada vajadzību pēc jauna materiāla izstrādes. Tāpat kosmētikas produkta iepakojumam 

izmantotā plastmasa var būt brīva no fosilām izejvielām (naftas utt.) un nodota arī tālākai pārstrādei. Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, vai ražotājs cenšas izmantot pēc iespējas mazāk plastmasas veidus, lai klientam būtu vieglāk pārstrādāt iepakojumu. 

Tāpat pašlaik ļoti aktuāli ir kosmētikas produktu iepakojumi ar pārstrādājamu materiālu – visbiežāk šāds iepakojums tiks atzīmēts ar atbilstošu zīmi uz kastītes. 

Lieliska ideja ir arī piešķirt tukšo produktu iepakojumam otro dzīvi, kas ir īpaši aktuāli tādiem materiāliem kā stikls vai metāls. 

Kosmētiku un citas preces ar dabai draudzīgu iepakojumu meklē Naturetty mājaslapā!



More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment